Међународни дан писмености,обележава се широм света 8. септембра. Идеја о обележавању Међународног дана писмености појавила се у септембру 1965. године у Техерану, на Светској конференцији министара образовања на тему искорењивања неписмености. Као дан обележавања изабран је 8. септембар, а УНЕСКО је обележавање почео 1966. године.

О дану писмености

Међународни дан писмености УНЕСКО-ова је иницијатива. Циљ је да се сваке године међународна заједница подсети на статус писмености и образовања одраслих на глобалном нивоу, односно да се упозори на проблем неписмености, који још постоји у већем делу света. Према подацима Института УНЕСКО за статистику у свету постоји око 774 милиона неписмених особа што чини око 16,1% становништва старог 15 и више година – већином жена. Још 67 милиона деце основношколског узраста није у школи, а 72 милиона адолесцената нижег средњошколског узраста такође не може да оствари своје право на образовање.

Писменост

Писменост је људско право, имплицитно садржано у праву на образовање. Оно је препознато као право у низу међународних конвенција и укључено у текстове кључних међународних декларација. Општом декларацијом о људским правима из 1948. године признато је право на образовање, а тиме и право на писменост.

Писменост у Србији

Подаци говоре да у свету има око 900 милиона неписмених, док у Србији има око 850.000 становника, или нешто мање од 14 одсто популације, без дана школе или са неколико разреда основне школе. Потпуно неписмених у Србији има више од 165.000 становника. Са високим образовањем у Србији је нешто више од 650.000 становника што је скоро 11 одсто. Компјутерски је неписмено више од 50 одсто становништва Србије. ПИСА истраживање (највећа међународна провера постигнућа ученика) показало је да ученици у Србији постижу резултате испод просека. Ђаци не познају довољно граматику, правопис и да им је лексички фонд сиромашан. Међу младима је изражена употреба жаргонизама и страних речи, посебно англицизама.

 

Поводом обележавања "Европске недеље спорта" на предлог Планинарског савеза Србије, ПСД "Равничар" из Бачке Паланке је 11. септембра организовало "Дан пешачења". У овој акцији су учествовали ученици шестог разреда из наше школе са наставником географије Стевановић Гораном. Дан пешачења представља позив јавности у Србији да се тога дана покрене и направи КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ што је и слоган овогодишње акције.

Free Joomla Lightbox Gallery

Међународни дан енергетске ефикасности обележен је вршњачком едукацијом. Ученици ССШ „Радивој Увалић“ су на забаван начин уз обуку и квиз едуковали ученике осмих разреда наше школе о рециклажи лименки а затим су се такмичили у друштвеној игри „Играј за енергију“ и учили о значају уштеде необновљивих извора енергије.
Овај Међународни дан установљен је у част првог састанка светских експерата одржаног 5. марта 1998. године у циљу проналажења решења за превазилажење енергетске кризе- смањење потрошње електричне енергије без нарушавања комфора живота и рада.

Free Joomla Lightbox Gallery

У склопу обележавања Међународног дана матерњег језика за ученике осмог разреда је организован онлајн квиз.
 
Најбоље резултате су постигли:
 
Анђела Нинковић 8-3 (прво место)
 
Богдан Колунџија 8-5 (друго место)
 
Софија Грмуша 8-6 (треће место)
 

Квиз су организовали актив наставника српског језика и информатике и рачунарства.

Free Joomla Lightbox Gallery

Ученици наше школе су 24. фебруара обележили Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Ученици су радећи на презентацијама, постерима и плакатима указали на значај толеранције, емпатије, поштовања права и различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.
Активност је организована у сарадњи са Министарством просвете Републике Србије.

Free Joomla Lightbox Gallery

 

Наша школа обележила је Међународни дан девојчица. Овај важан датум је обележен без радионица, ПП презентације у холу школе, све је организовано уз поштовање свих епидемиолошких мера, због ситуације изазване епидемијoм COVID-19. ПП презентација је окачена на сајт школе и на тај начин доступна свим ученицима, наставницима, родитељима као и свим заинтересованим.

Погледајте презентацију Међународни дан девојчица.

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Ucimozajedno
Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Moja skola
eucenjem

Sajtn

 bezbednost

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.