Посета Фабрици воде, и ове године, организована је за учеснике такмичења и ученике који су похађали часове додатне наставе хемије. Ове године у посети су били ученици 7.разреда, из наше школе и ОШ " Десанка Максимовић".

Већ устаљена тура обиласка погона за припрему воде за пиће, а затим хемијске и микробиолошке лабораторије,обогаћена је процесом прања филтера који су ученици могли да виде.

У хемијској лабораторији могли су да се окушају у извођењу титрације, а у микробиолошкој лабораторији да виде како је опремљена једна савремена лабораторија.

Захвалили смо се нашим љубазним домаћинима и најавили долазак следеће године.

 

У оквиру наставног предмета- природе и друшта, теме- ПРИВРЕДНЕ И НЕПРИВРЕДНЕ ДЕЛАТНОСТИ ЉУДИ, организована је посета одељења 4-1 са учитељицом Светланом Лачански, овој компанији. Показан је и објашњен цео процес производње јабука, разног поврћа(целера и кромпира), као и рад савремених машина које се користе  за радове у воћњаку, хладњаче, радионице. Ученици су имали прилику да виде аутоматско класирање јабука, припрему за паковање и само паковање овог воћа.

Домаћини су били врло љубазни, а њихови стручњаци, технолози и економисти  су једноставним речником објашњавали сваки сегмент њихове производње. Био је то час очигледне наставе у воћњаку једне од највећих компанија на Балкану, у области производње јабука.

Free Joomla Lightbox Gallery

       У циљу унапређивања знања, ставова и вештина ученика 1. и 2. разреда основних школа о најважнијим аспектима безбедног учешћа у саобраћају, Центар за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада и компанија "Тarkett" из Бачке Паланке, организовали су едукативно- креативну радионицу на саобраћајном полигону (у спортској сали) и квиз знања (у библиотеци), 4.5.2017.

       Циљ радионице је био да се кроз рад са децом на саобраћајном полигону, у различитим саобраћајним ситуацијама, најмлађи ученици припреме за изазове који их очекују на путу од куће до школе, а све у циљу да се смање страдања ове категорије учесника у саобраћају.

 

Free Joomla Lightbox Gallery

У оквиру изборног предмета, народна традиција (наставна јединица: Занимања некад и сад) и предмета, природа и друштво (наставна јединица: Занимања нашег краја), одељење 3-1 са учитељицом, С. Лачански су посетили приватне занатске радионице: вулканизер, власника, С. Бјелош и аутолакирер, власника, Р. Влајков, где су посматрали процес рада, алате и машине, а запослени су им дали могућност и учествовања у раду ( нпр. завртање и скидање точкова на ауту, мењање гума, дување унутрашњих гума, бојење гума и делова аутомобила). Посете су организоване, 5.4.2017.

 

Free Joomla Lightbox Gallery

У оквиру сарадње са предузећима у нашој средини, упознавања разних занимања, поступка добијања чисте пијаће воде, а такође и развијања свести о очувању животне средине (конкретно воде), посетили смо Фабрику воде ЈКП "Комуналпројект", 30.3.2017. Стручна лица, запослена у овом предузећу су  ученицима објаснили све оно што их је интересовало, а било је везано за ове наставне области. Наравно ученицима 3-1 су објашњавали врло једноставним, разумљивим речником, примереном њиховом узрасту, па су деца могла да схвате све оно што им је презентовано. Овом посетом смо и обележили Светски дан вода, који је био 22.4.

Фабрику воде су посетиле две групе ученика:  ученици 3-1 са учитељицом, Светланом Лачански и одабрани ученици VII и VIII разреда ОШ "Вук Караџић" и ОШ "Десанка Максимовић" са наставницама хемије, Радмилом Карановић и Златом Ћулибрк.

Free Joomla Lightbox Gallery

Посета градској Фабрици воде организована је 9.јуна, за ученике који су учествовали на такмичењима из хемије. Заједно са ученицима 8.разреда наше школе, ишли су и ученици ОШ "Десанка Максимовић". Повели смо и неколико ученика 7.разреда.

Дочекали су нас љубазни домаћини, технолог Слађана Драгумило, и хемичари из хемијске лабораторије. Обишли смо погон за припрему воде за пиће, просторију за аерацију и базене за микробиолошки третман. Домаћини су нам показали и како се перу филтери када се на њима накупи талога. Видели смо командни пулт у соби из које се прати цео процес.А онда смо отишли у хемијску лабораторију да присуствујемо извођењу хемијских анализа.

Ученицима је предочена чињеница да је вода коју ми пијемо изузетног квалитета. За њену припрему не користе се никакви хемијски третмани. Она потиче из артерских бунара и не садржи штетне супстанце. У времену када је на нашој планети све мање питке воде и ми се морамо штедљиво,и са поштовањем, односити према овом благу природе које поседујемо.

Захваљујемо се нашим домаћинима.

Посету су организовале наставнице хемије Злата Ћулибрк, Драгица Чаџић и Радмила Карановић.

Free Joomla Lightbox Gallery

Учимо заједно


Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
eucenjem

 bezbednost

E1

danpodan

logodabar

Letopis

Овде можете погледати распоред звоњења.