Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се широм планете. Циљ обележавања јесте промовисање и разумевање инвалидности. Наша школа сваке године обележава Међународни дан особа са инвалидитетом са циљем  препознавања и укључивања особа са инвалидитетом у све активности и све аспекте људског живота, поштујући њихове индивидуалне карактеристике и способности. Поштујући све принципе инклузивног образовања, мењајући себе и окружење трудимо се да им омогућимо да се осећају што пријатније док су у школи. Поштујући разлике и разумејући исте трудимо се и пружамо подршку једни другима.
- Ми препознајемо особе са инвалидитетом – видимо их,
- Уважавамо разлике – бити различит је у реду,
- Препознајемо сметње са којима се ове особе сусрећу, њихова осећања и намере,
- Разумемо их,
- Трудимо се да сви будемо равноправни и имао иста права,
- Подижемо свест наших ученика о важности укључивања особа са инвалидитетом у све аспекте људског живота,
- Прихватамо их,
- Пружамо подршку:“Никад не одустај пронађи начин“!


Срећан међународни дан особа са инвалидитетом!

 

https://www.youtube.com/watch?v=pfFMBPaVnFk

 

Поводом обележавања Светског дана здраве хране ученици наше школе из Нештина и Визића су са својим учитељицама и школским дефектологом реализовали едукативно креативну радионицу на тему "Здрава храна". Причали су о здравој храни, класификовали воће и поврће, вежбали визуелну перцепцију и фину моторику.

 

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Поводом Светског дана прве помоћи који се обележава друге суботе у септембру, наставница биологије Јована Крстин је одржала предавање и радионицу у 5-4 на тему "Прва помоћ и превенција повреда". Ученици су у складу са својим узрастом учили како могу себи, али и другима да пруже прву помоћ. Научили су основне технике превијања лакших повреда и правилног постављања завоја.

Free Joomla Lightbox Gallery

У оквиру духовних свечаности Под Покровом Богородице, 10.10.2021. одржана је изложба радова ликовног конкурса ученика основних школа на тему "Светињама у походе". Ученици наше школе остварили су запажене резултате.

У категорији првих и других разреда ученица Миа Цигановић из 2-2 је освојила друго место, а Вишња Радаковић из 2-1 треће место.

У категорији трећих и четвртих разреда ученица Сара Ђогатовић из 4-1 је освојила прво место.

Похваљени су радови следећих ученика: Анастасија Остојић 3-4, Љубица Грубор 4-2 и Лазар Стојаковић 4-2.

Сви ученици су пригодно награђени у храму Покрова Пресвете Богородице на Синају где је изложба и одржана.

Free Joomla Lightbox Gallery

Међународни дан писмености,обележава се широм света 8. септембра. Идеја о обележавању Међународног дана писмености појавила се у септембру 1965. године у Техерану, на Светској конференцији министара образовања на тему искорењивања неписмености. Као дан обележавања изабран је 8. септембар, а УНЕСКО је обележавање почео 1966. године.

О дану писмености

Међународни дан писмености УНЕСКО-ова је иницијатива. Циљ је да се сваке године међународна заједница подсети на статус писмености и образовања одраслих на глобалном нивоу, односно да се упозори на проблем неписмености, који још постоји у већем делу света. Према подацима Института УНЕСКО за статистику у свету постоји око 774 милиона неписмених особа што чини око 16,1% становништва старог 15 и више година – већином жена. Још 67 милиона деце основношколског узраста није у школи, а 72 милиона адолесцената нижег средњошколског узраста такође не може да оствари своје право на образовање.

Писменост

Писменост је људско право, имплицитно садржано у праву на образовање. Оно је препознато као право у низу међународних конвенција и укључено у текстове кључних међународних декларација. Општом декларацијом о људским правима из 1948. године признато је право на образовање, а тиме и право на писменост.

Писменост у Србији

Подаци говоре да у свету има око 900 милиона неписмених, док у Србији има око 850.000 становника, или нешто мање од 14 одсто популације, без дана школе или са неколико разреда основне школе. Потпуно неписмених у Србији има више од 165.000 становника. Са високим образовањем у Србији је нешто више од 650.000 становника што је скоро 11 одсто. Компјутерски је неписмено више од 50 одсто становништва Србије. ПИСА истраживање (највећа међународна провера постигнућа ученика) показало је да ученици у Србији постижу резултате испод просека. Ђаци не познају довољно граматику, правопис и да им је лексички фонд сиромашан. Међу младима је изражена употреба жаргонизама и страних речи, посебно англицизама.

 

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Ucimozajedno
Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Moja skola
eucenjem

Sajtn

 bezbednost

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.