Поводом конкурса "Дај ми реч да је насликам" ученици наше школе су уз вршњачку подршку, подршку чланова своје породице, одељењских старешина и дефектолога школе нацртали радове и одговорили на задату тему конкурса.

"Ми желимо да ни једна ружа не буде сама. Желимо да увек буде у букету, јер лепота је у различитостима".

 

Joomla Plugins

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом у нашој школи су реализоване бројне активности које су осмислили представници Тима за инклузивно образовање и Ђачки парламент.

Дефектолог је одржао две радионице на тему „Врсте инвалидитета и подршка особама са инвалидитетом“ и „Права особа са инвалидитетом" након чега су ученици Ђачког парламента израдили плакате подршке.

Ученице 8-2 одељења, Марија Стојић - аутор и Николина Калајџић - коаутор, осмислиле су песму под називом “Ми смо деца једног света“. Песма је преведена на све језике који се уче у нашој школи укључујући и Брајево писмо. У сарадњи са стручњацима из СОШО "Милан Петровић" у наредним данима очекује се превод и на знаковни језик. За нас баријере не постоје! У сарадњи са координатором Ђачког парламента, наставницом музичке културе, Горјаном Стојић планира се компоновање песме.

27. новембра 2023. године организована је посета ШОСО „Милан Петровић“ у Новом Саду,  где су ученици Ђачког парламента имали прилику да се упознају са начином и организацијом рада у тој школи, разним асистивним технологијама које се користе са ученицима, те да виде различите дидактичке материјале који се користе у настави. Посетили су њихов ресурсни центар као и  радионице и били су одушевљени колико су деца успешна у оним пословима за које обучавају. Посетили су радионицу где се оспособљавају фризери, машин-бравари, кројачи, столари, ткачи, графички техничари, књиговесци. Пролазили су кроз део где се образују пекари и молери. Имали су прилику да се друже и упознају са ученицима те школе и да размењују искуства, јер „Ми смо деца једног света без обзира на различитости“. Након посете ШОСО „Милан Петровић“ ученици Ђачког парламента у сарадњи са дефектологом школе су израдили материјал који ће се користити у раду са ученицима који имају тешкоће са гласовном анализом, синтезом, визуелном перцепцијом, тешкоће из обласи писања... Ученици седмог и осмог разреда су организовали подршку ученицима разредне наставе и заједно са њима читали, писали и рачунали.

Свим поменутим активностима настојимо да развијамо емпатију код ученика наше школе, да промовишемо лепоте и могућности  различитости те „срушимо“ предрасуде и изградимо позитивне ставове који се заснивају на међусобном уважавању права и поштовању различитости јер „Ми смо деца једног света и заједно градимо свет око нас“.

 

Joomla Plugins

Одељењске старешине 4-3 Дивна Танкосић и 7-3 Горјана Стојић су осмислиле и реализовале активности у оквиру одељењске заједнице са циљем што боље адаптације ученика и развијање осећаја припадности у новој средини.

Снага наше школе се огледа у прихватању различитости!

 

Joomla Plugins

Стручни тим за инклузивно образовање осмислио је активности на нивоу школе за укључивање и адаптацију ученика који долази из ратoм угроженог подручја у нашу школу са циљем што боље адаптације ученика, развијања осећаја припадности, сигурности и среће у новој средини и одељењу. Један од кључних принципа којима се водимо је да обезбедимо безбедне услове за похађање наставе у нашој школи без обзира на националну и верску припадност, отклањајући све физичке и комуникацијске баријере како би ученици могли да покажу свој максимум и да се образују у складу са својим могућностима. Поносни смо што су планиране активности довеле до очекиваних резултата.

"Дечији осмех ће сигурно рећи више"

 

Joomla Plugins

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом Стручни тим за инклузивно образовање осмислио је активности које су се реализовале у нашој школи протекле недеље. Израђена је мини презентација која је послата учитељицама и старешинама како би се олакшале предвиђене активности. Задовољство нам је што је велики број наших колега и ученика и поред тога што се настава реализовала на даљину, учествовало у предвиђеним активностима. Ученици предметне наставе су истраживали о карактеристикама различитих врста инвалидитета и у зависности од одабране теме писали поруке подршке особама са инвалидитетом. Циљ нам је био да ученици упознају све препреке и тешкоће са којима се сусрећу особе са инвалидитетом како би им својим поступцима и разумевањем олакшали боравак у школи и подржали их да наставе даље и буду што успешнији. Пристигло је 54 презентације. Неке од њих можете пoгледати овде. Ученици млађих разреда под слоганом "Пружам ти руку подршке" писали су поруке подршке особама са инвалидитетом. Неке од њихових радова можете погледати овде. За сва одељења која су учествовала и њихове учитељице/одељењске старешине СТИО је припремио захвалнице.

 

Презентација1

Презентација2

Презентација3

Joomla Plugins

Тим за инклузивно образовање

Чланови тима

1.

Миона Поповић Ковачевић- координатор тима

2.

Душанка Пријић Солар- помоћник директора

3.

Весна Вујичић- психолог

4.

Здравко Шкаво

5.

Љиљана Милошев

6.

Слађана Баћина

7.

Јована Крстин

8.

Татјана Панић

9.

Гордана Басарић

10.

Милица Петрић

11.

Маријана Јандрић

12.

Маја Јовановић

 

План рада Tима за инклузивно образовање можете видети овде.

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Ucimozajedno
Erazmus
Ecasopis
 eucenjem
 Sajtn

 bezbednost

Moja_skola.jpg

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.