у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, од 7. до 10. маја 2024. је  реализована Недеље сећања и заједништва.
Циљ недеље сећања и заједништва је одавање поштовања жртвама, развој вредности, вештина, знања и критичког размишљања код ученика кроз реализацију активности које су усмерене на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције...

У складу са тим у нашој школи су реализоване следеће активности:
- ОС су одржале радионице у свом одељењу ("Кад чиним добро, срећан сам", "Како ли се осећају?")
- Ученици од 1. до 4. разреда су прикупљали гардеробу за децу којој је то потребно а ученици су наше школе
- Ученици од 5. до 8. разреда су се радо одазвали акцији прикупљања воћа за кориснике Геронтолошког центра. Свака корпица је имала пригодну поруку и најлепше жеље за наше најстарије суграђане.

Кад се многе руке сложе све се може!

Joomla Plugins

 Министарство просвете је у школском календару установило 10. април као „Доситејев дан – дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете“, а остале дане у априлу као „Доситејеве
дане“.
Циљ је да се у ово време увећа број активности и радова ученика на тему сећања на Доситеја Обрадовића, као и да се ученици свих узраста ближе упознају са Доситејевим животом и значајем његовог дела.

Ученици првих и трећих разреда су присуствовали предавању "Доситеј своме роду". На веома занимљив и прилагођен начин ученицима је причала млада колегиница и професор историје Наташа Недељков. Кроз причу,  презентацију и анимиране басне, интерактивна комуникација са децом је била веома жива и продуктивна.

први разред

трећи разред

 

У 2-1 тематски дан је реализован групним радом са обрадом живота Доситеја Обрадовића, анализама басни и поукама из њих.

 Визић 1-6, 2-6, 4-6 "Живот и дело Доситеја Обрадовића"

 

Нештин 1-5, 2-5

 

 

Ученици 3-4 су на часу ликовне културе цртали Доситеја Обрадовића. Цртању је претходило упознавање са животом и делом Доситеја Обрадовића.

 

 

Нештин 4-5

 

Након реализоване екскурзије и посете манастиру Ново Хопово, ученици 5-3 су употпунили своја знања о Доситеју Обрадовићу и све преточили у плакат.

Ученици 6-1 су погледали филм „Возљубљени ученици“ и након тога направили ППТ презентације о животу и делу Доситеја Обрадовића.

 

Joomla Plugins

У четвртак, 21.3.2024. године у нашој школи је реализован тематски дан "Богатство различитости".

Ученици и наставници су реализовали бројне активности:

Дефектолошкиња наше школе одржала је радионицу под називом "Богатство различитости" са циљем развијања свести о постојању разлика и прихватању истих. Обзиром да се 21. марта широм света обележава Светски дан особа са Дауновим синдромом, на радионици су израђени магнетићи у облику шарених чарапица које симболизују различитости. Магнетићи ће бити поклоњени Геронтолошком центру у Бачкој Паланци.
За нас разлике не  представљају баријеру већ нити које нас спајају и представљају наше богатство.
Осим ученика другог и четвртог разреда из матичне школе у реализацији ове радионице учествовали су ученици издвојеног одељења из Визића као и ученици ППГ ОШ "Херој Пинки".


Бити различит је у реду!

 

 

"Не постоје две исте особе", активност 6 -1

 

 

3-4 je анализирао сличности и разлике ученика у одељењу. Закључили су да не постоје две исте особе, као и да свет не би био занимљив када би сви били исти.

 

1- 3  "Различитост није негативна особина, као ни попустљивост или равнодушност. Ми поштујемо, прихватамо и уважавамо мишљења, ставове, тежине, висине, начине изражавања, туђе потребе..."

 

1-5 и 2-5 Анализа текста "Змај Јоца"

Ученици 4-5 су на часу српског језика анализирали бајку "Ружно паче" а за домаћи су имали задатак на тему "И ја сам био одбачен". Затим су урадили радионицу "Не постоје две исте особе". Ученици су уочили сличности и разлике међу њима и схватили да су различитости богатство, а не основ за конфликт.

Ученици 5-3 су правили плакате на српском и енглеском језику помоћу којих су објаснили шта за њих представља разноврсност природе и које све различитости постоје међу људима. Све ове специфичности су посебне и треба их прихватити. Поруке плаката су : "We are all unique!" и "Будимо телерантни и праштајмо!".

 

Joomla Plugins

У среду, 14.02.2024. године у нашој школи је реализован тематски дан "Магична моћ речи".
У оквиру тематског дана настали су бројни и лепи радови:

 

1-4 се упознавао са чињеницом како у говору користимо много речи страног порекла а да то не знамо! Српски језик је богат и треба да га упознајемо и негујемо. Истраживали су како реч са истим значењем може да мења облик и бирали најлепше , затим их записивали скоро наученим писаним словима...

2-1 "Делимо љубав и боје за ретке"


3-1 Лоза лепих речи


3-2 Букет лепих речи на енглеском језику

 

3-2 Лоза лепих речи

 

3-4 Дрво лепих речи

 

4-3 Тема је реализована на часовима ОС, српског језика и ликовне културе. На ЧОС-у кроз тему Увежбавање различитих техника учења, ученици су добили да прочитају и својим речима објасне цитате о пријатељству, породици, љубави,природи... Допуњавали су се и на крају бирали цитате који су им се највише допали и дали суд, шта им се највише допало. На часу српског језика, имали су прилику да сами смисле и запишу своје мисли о теми коју изаберу сами, да се осети лепа мисао. Читали су своје записе и разговарали о њима. За домаћи задатак су добили да запишу нове реченице на друге теме. На часу ликовне културе ученици су одабрали своје, најуспешније, реченице које су темперама исписали на лист блока. Радови су поставњени на одељењски пано.

 

4-4 Ученици су се осврнули на текст "Стефаново дрво" и уочили шта је то што је помогло младом Стефану да се ослбоди прстена који га је стезао око срца

 

 

Ученици првог, другог и четвртог разреда у Нештину су направили дрво лепих речи

 

Ученици првог, другог и четвртог разреда у Визићу су задатке из математике украсили лепим речима

 

5-1 Лепе речи!

 

 

5-2 у сарадњи са библиотекарком школе је настало дрво лепих речи и мудрих мисли. У оквиру предмета српски језик и књижевност, грађанско васпитање и медијска писменост ученици 5-2 су осликали учионицу тако што су представили најлепше речи српског језика. Урадили су и два плаката о значају лепих речи.
На часовима грађанског васпитања и медијске писмености су урадили обележиваче за књиге са лепим речима , пословицама и изрекама.
Обележивачи су пластифицирани и делиће их будућим првацима када посете нашу школу.

 

5-3 „Не бирајмо насиље као одговор на само насиље“


6-1 Дрво лепих речи на српском и енглеском језику

 

7-3 Дрво лепих речи


7-4 „Ко још може да ме спречи да говорим лепе речи?"

 


На часовима информатике и рачунарства ученици су правили постере.

 

 

 

Joomla Plugins

Планирани тематски дан за децембар "Ми смо деца једног света" реализовали смо обележавањем Међународног дана особа са инвалидитетом. Представници Тима за инклузивно образовање и Ђачки парламент су осмислили и реализовали бројне активности.

На часовима словачког језика ученици су са наставницом смислили песму на исту тему и тако дали свој допринос обележавању овог тематског дана:

My sme deti jedného sveta

 

Všetci sme deti jedného sveta a to nám neprekáža.

Čo je zľe na rozmanitosti, keď je súčasťou reality.

Rozmanitosť je úžasná, každý má svoje práva.

Ty a ja môžeme všetko,

len keď nám funguje naša fantázia.

Pochopenie a začlenenie, to je naša misia,

aby všetky deti boli šťastné, to je naša vizia.

Všetci sme ľudia z mäsa a kosti,

ani jeden rozdiel nás netrápi!

Tá istá planéta nás spája

my sme deti jedného sveta

Nech každé dieťa má svoj hlas,

nech sa počuje

SPOLU STAVIAME SVET VÔKOL NÁS!

Joomla Plugins

У четвртак, 23.11.2023. године у нашој школи је реализован тематски дан "Ја волим и поштујем себе и друге".

У сарадњи са Домом здравља "Др Младен Стојановић", др Анђа Шиник, специјалиста интерне медицине, одржала је предавање "Волим и поштујем здраве навике у исхрани". Предавању су присуствовали ученици петог разреда са својим одељењским старешинама, као и заинтересовани родитељи.

Предавање је било интересантно, деца су постављала питања на која су добијала стручне и детаљне одговоре. Поштовањем здравих навика у исхрани и кроз физичку активност, ценимо себе, а уједно и постајемо свесни значаја здравог живота. Исто тако, развија се разумевање и за ученике који морају да се хране на специфичан начин због свог здравља.

 

Joomla Plugins

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Ucimozajedno
Erazmus
Ecasopis
 eucenjem
 Sajtn

 bezbednost

Moja_skola.jpg

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.