ОБЈАВЉЕНА ЈЕ РАСПОДЕЛА УЧЕНИКА ПО СРЕДЊИМ ШКОЛАМА

 

Сви ученици су распоређени у првом уписном кругу.

Ученици могу да виде у коју школу и на који профил су распоређени на сајту упис у средње школе.

Сутра након 8 часова ујутро резултати расподеле ће бити објављени и на улазу у школу.

У четвртак 9.7.2020. и петак 10.7.2020. од 8 до 15 часова ученици могу да обаве упис у школи у којој су распоређени.

За упис су потребни следећи документи:

1) пријава за упис (из Конкурса)

2) уверење о положеном завршном испиту и оригинално сведочанство о завршеном основном образовању и васпитању

3) уверење о испуњавању здравствених услова ако су они прописани за профил који уписују (проверити у Дому здравља да ли се раде здравствени прегледи за упис у средње школе с обзиром на епидемиолошку ситуацију)

Упис може да се обави у истом временском периоду и коришћењем информационог система еУпис на порталу еУправа, када се документа потребна за упис достављају школи директно из базе.

 

Желимо вам срећно и успешно даље школовање!

 

 

ОБЈАВЉИВАЊЕ РАСПОРЕЂИВАЊА УЧЕНИКА ОЧЕКУЈЕ СЕ ДАНАС 8.7.2020. ДО 24h. 

Званична расподела биће објављена на вратима школе сутра 9.7.2020. од 8 часова и на школском сајту.

 

 

ПРОВЕРА ЛИСТА ЖЕЉА - ново

 

У недељу 5.7.2020. од 8 до 12 часова ученици треба да провере да ли су жеље унете у базу онако како су наведене у њиховој листи жеља.

Такође, треба још једном да провере број бодова са завршног испита.

Уколико примете било какво неслагање потребно је да се јаве својим одељењским старешинама најкасније до 12 часова, како би се исправиле грешке.

Своје податке ће моћи да провере на званичном сајту - упис, како бисмо избегли окупљање због тренутне епидемиолошке ситуације, али ће и на улазу у школу у недељу у 8 часова бити окачени одштампани изводи из базе за ученике који немају приступ интернету.

 

 

 

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ЗАВРШНОГ ИСПИТА

Od 30.6.2020. могу се погледати коначни резултати завршног испита и укупан број бодова којима ученици располажу за упис у средње школе на улазу у школу и на сајту Министарства просвете на следећем линку. Својим подацима ученици могу да приступе уношењем осмоцифрене шифре коју су добили пре полагања завршног испита.

*Напомена: у току је решавање проблема са одређеним бројем ученика који још увек немају увид у своје резултате.

 

 

ПОСЛЕДЊИ ТЕРМИН ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИГОВОРА - само за ученике који нису имали увид у своје тестове

Ученици који до краја дана 26.6.2020. нису имали могућност увида у своје тестове имаће прилику да у случају потребе поднесу приговор другостепеној комисији у суботу 27.6.2020. од 9-12 часова. Приступ тестовима очекује се после 9h. Приговор се подноси електронским путем на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Образац за приговоре може да се нађе на сајту Министарства просвете на следећем линку http://www.mpn.gov.rs/zavrsni-ispit-za-skolsku-2019-2020-godinu/ - у одељку Обрасци - Образац 12 - приговор Другостепеној комисији на резултате завршног испита.

 

ПРЕДАЈА ЛИСТА ЖЕЉА

* Обратити пажњу - измењени су датуми

Након објављивања званичних резултата завршног испита које је најављено за 29.6. до 20h, ученици треба да попуне и предају листу жеља.

Листе жеља се могу предати 1. и 2.7.2020. Информације о начину и тачном времену предаје листа жеља добиће од одељењских старешина.

Приликом попуњавања листе жеља важно је водити рачуна о следећем:

  • Ученици који имају мање од 50 бодова укупно не могу да конкуришу за четворогодишње профиле. 
  • На прво место могу да ставе оно што желе (не гледајући број бодова) али на друго, треће и остала места нека добро одмере да ли имају шансе да се упишу (на паноу професионалне оријентације имају окачене информације о бодовима из претходних година, а могу и да провере код одељењских старешина и стручних сарадника). 
  • Жеље треба да буду у складу са интересовањима (оне области рада за које показују највише интересовања) и способностима. 
  • Препорука је да се стави што више жеља (али није обавезно 20). 
  • Нека не попуњавају профиле који су ван места становања уколико немају могућност да путују.
  • Важно је да шифре профила буду уписане тачно онако како су написане у Конкурсу (латиницом) и да се упише тачан профил на који се та шифра односи.

 

 

 

НОВИ ТЕРМИН ЗА ПРИГОВОРЕ НА РЕЗУЛТАТЕ ИСПИТА

Због немогућности неких ученика да приступе тестовима у уторак 23.6.2020. школска комисија ће дежурати и у среду 24.6.2020. од 8 до 15 часова у школи. Уколико има ученика који нису успели да имају увид у тест могу доћи у пратњи родитеља у наведеном периоду и поднети захтев за увид у тестове, те ће им он бити омогућен у школи. Такође, уколико има ученика који и даље немају увид у тест родитељи могу да дођу у школу и поднесу приговор окружној уписној комисији на обрасцу који ће добити у школи. 

Подношење приговора другостепеној комисији помера се на четвртак, 25.6.2020.

 

УВИД У РЕЗУЛТАТЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА И ПОСТУПАК ПРИГОВОРА

Привремени резултати завршног испита објављују се у школи до 8.00 часова у уторак 23.6.2020.

Ученик или родитељ, односно други законски заступник, има право на увид у тест. Увид се остварује електронским путем, помоћу корисничког имена и лозинке. Одштампано корисничко име и лозинка којом ученик приступа сајту на коме ће бити објављени резултати /http://zios.mpn.gov.rs/ налази се на идентификационом обрасцу - примерак за ученика који је ученик добио приликом предаје теста, по завршетку рада дежурном наставнику (омотница теста).

Такође, увид у тест омогућава и школска комисија која дежура у школи од 8.00 до 15.00 часова на дан објављивања привремених резултата (електронски увид).

Уколико ученик сматра да постоје грешке у прегледању и бодовању његовог рада, родитељ или други законски заступник ученика, има право да уложи приговор првостепеној комисији.

Родитељ или други законски заступник ученика улаже приговор првостепеној комисији након увида у тест на дан објављивања привремених резултата од 8.00 до 16.00 часова искључиво у писаној форми на Обрасцу 11. Овај образац родитељ, односно други законски заступник добија у школи. Родитељ/ други законски заступник попуњава два примерка приговора. Један примерак обрасца задржава родитељ/други законски заступник, а други остаје у школи. Оверену и заведену копију школска комисијa електронски доставља првостепеној комисији за решавање приговора. 

Првостепена комисија за приговоре истог дана одговара на све пристигле приговоре.

Одговор првостепене комисије (Образац 11а) оверава се и заводи (заједно са приговором) и као такав електронским путем шаље школској комисији.

Школска комисија штампа одговор првостепене комисије у два примерка, оверава и заводи. Један примерак доставља родитељу/другом законском заступнику периоду од 15.30 до 17 часова истог дана када је приговор уложен. Друга копија остаје у школи.

Уколико ученик није задовољан одговором првостепене комисије за приговоре, родитељ, односно други законски заступник има право да поднесе приговор другостепеној комисији у среду, 24.6.2020. од 8.00 до 15.00 часова.

Право приговора другостепеној комисији имају само они ученици који су претходно уложили приговор првостепеној комисији за приговоре. Уз приговор другостепеној комисији родитељ, односно други законски заступник, обавезно прилаже и одговор првостепене комисије за приговоре.

Родитељ или други законски заступник ученика улаже приговор другостепеној комисији искључиво у писаној форми на Обрасцу 12. Овај образац родитељ, односно други законски заступник добија у школи. Родитељ/ други законски заступник попуњава два примерка приговора. Један примерак обрасца задржава родитељ/други законски заступник, а други остаје у школи. Оверену и заведену копију школска комисије електронски доставља другостепеној комисији за решавање приговора. 

Другостепена комисија за приговоре истог дана одговара на све пристигле приговоре. Одговор другостепене комисије (Образац 12а) оверава се и заводи (заједно са приговором) и као такав електронским путем шаље се школској комисији.

Школска комисија штампа одговор другостепене комисије у два примерка, оверава и заводи. Један примерак доставља родитељу/другом законском заступнику у периоду од 15.30 до 17 часова истог дана када је приговор уложен. Друга копија остаје у школи.

Одлука другостепене комисије за приговоре је коначна.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ЗАВРШНОМ ИСПИТУ

- тест из српског/матерњег језика полаже се у среду 17.6.2020.

- тест из математике полаже се у четвртак 18.6.2020.

- комбиновани тест полаже се у петак 19.6.2020. 

- ученици ОБАВЕЗНО треба да дођу у школу сва три дана полагања теста најкасније у 8:00

- тестови трају два сата (од 9:00 до 11:00)

- ученик не може да изађе са теста првих 45 и последњих 15 минута

- дозвољени прибор за ученике: ЗА СРПСКИ/МАТЕРЊИ ЈЕЗИК И КОМБИНОВАНИ ТЕСТ – графитна и плава хемијска оловка (не пиши бриши), гумица, ЗА МАТЕМАТИКУ – графитна оловка, плава хемијска оловка (не пиши бриши), гумица, троугао, лењир и шестар;

- када ученик полаже завршни испит мора код себе имати оверену ђачку књижицу са залепљеном фотографијом и налепницом са идентификационим бројем ученика;

- у просторији у којој полаже испит ученик седи на месту са редним бројем које одговара редном броју на Јединственом списку ученика;

- од личних ствари на испит се може унети само вода/освежавајући напитак, а све остале ствари обавезно се одлажу на посебно место током трајања испита.

На јединственом списку који можете погледати овде, ученик може да види у којој учионици полаже завршни испит

 

ПРОВЕРА ПОДАТАКА У БАЗИ

Ученици треба да приступе својим подацима на сајту Министарства овде и провере да ли су општи подаци и оцене из 6. и 7. разреда исправно унете. Подацима приступају уносом своје шифре (8 цифара).

Уколико примете да има нека грешка, најкасније до понедељка 8.6.2020. морају да јаве одељењском старешини како би се исправили подаци.

ПРИЈАВА ЗА УПИС У СМЕРОВЕ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

Уколико ученик планира да упише образовни профил дуалног образовања (што се може видети у конкурсу) потребно је да се пријави одељењском старешини најкасније до 9.6.2020. 

ПРИЈАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА 

Због ванредног стања пријављивање ученика за полагање пријемног испита за упис у школе за ученике са посебним способностима за школску 2020/2021. обавља се електронски, путем веб пријаве, која се налази на адреси https://prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs/

Школе за ученике са посебним способностима су специјализована одељења за надарене ученике, школе на страним језицима, филолошка гимназија, уметничке школе, балетске и музичке школе..., односно све школе код којих постоји обавеза полагања пријемног испита да би ученик могао да конкурише за упис у ту школу.

Пријаву могу да реализују ученици осмог разреда, њихови родитељи, законски заступници, али и други кандидати за упис. Пријављивање почиње у уторак, 31.03.2020. године и траје до уторка 07.04.2020. године.
Питања, примедбе и сугестије за полагање пријемног испита могуће је поставити на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

НОВА ИНФОРМАЦИЈА У ВЕЗИ СА ПОЛАГАЊЕМ ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА

 Ученици који су се пријавили за полагање пријемних испита за упис у специјализоване средње школе и одељења треба да изврше додатне пријаве за конкретну школу коју желе да упишу. То се односи на ученике који уписују Математичку, Филолошку и Карловачку гимназију, као и на ученике са посебним способностима за математику, физику, рачунарство и информатику, биологију и хемију, географију и историју, сценску и аудио-визуелну уметност, ученике са посебним способностима за филолошке науке, ученике који део наставе остварују на страном језику, музичке, балетске, ликовне и друге.

Пријављивање за полагање пријемних испита (слањем мејла или директно) обавља се од 18. до 21. маја 2020. године. Средња школа обезбеђује да се у периоду од 8 часова до 20 часова, на мејл адресу која је наведена и потврђена од стране школе, потврђује пријем пријаве.

Коначан списак локација где ће се обавити пријемни испит биће објављен након извршених пријава и сагледавања просторних капацитета гимназија који обезбеђују епидемиолошку безбедност кандидата.

Предаја спортске документације за Спортску гимназију и одељења ученика са посебним способностима за спорт реализоваће се 8. и 9. јуна у школама које имају ова одељења. Образац пријаве и спортске документације тим гимназијама биће благовремено достављен.

Детаљније информације се налазе на сајту МПНТР 


 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Ucimozajedno
Erazmus
Ecasopis
 eucenjem
 Sajtn

 bezbednost

Moja_skola.jpg

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.