Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом у нашој школи су реализоване бројне активности које су осмислили представници Тима за инклузивно образовање и Ђачки парламент.

Дефектолог је одржао две радионице на тему „Врсте инвалидитета и подршка особама са инвалидитетом“ и „Права особа са инвалидитетом" након чега су ученици Ђачког парламента израдили плакате подршке.

Ученице 8-2 одељења, Марија Стојић - аутор и Николина Калајџић - коаутор, осмислиле су песму под називом “Ми смо деца једног света“. Песма је преведена на све језике који се уче у нашој школи укључујући и Брајево писмо. У сарадњи са стручњацима из СОШО "Милан Петровић" у наредним данима очекује се превод и на знаковни језик. За нас баријере не постоје! У сарадњи са координатором Ђачког парламента, наставницом музичке културе, Горјаном Стојић планира се компоновање песме.

27. новембра 2023. године организована је посета ШОСО „Милан Петровић“ у Новом Саду,  где су ученици Ђачког парламента имали прилику да се упознају са начином и организацијом рада у тој школи, разним асистивним технологијама које се користе са ученицима, те да виде различите дидактичке материјале који се користе у настави. Посетили су њихов ресурсни центар као и  радионице и били су одушевљени колико су деца успешна у оним пословима за које обучавају. Посетили су радионицу где се оспособљавају фризери, машин-бравари, кројачи, столари, ткачи, графички техничари, књиговесци. Пролазили су кроз део где се образују пекари и молери. Имали су прилику да се друже и упознају са ученицима те школе и да размењују искуства, јер „Ми смо деца једног света без обзира на различитости“. Након посете ШОСО „Милан Петровић“ ученици Ђачког парламента у сарадњи са дефектологом школе су израдили материјал који ће се користити у раду са ученицима који имају тешкоће са гласовном анализом, синтезом, визуелном перцепцијом, тешкоће из обласи писања... Ученици седмог и осмог разреда су организовали подршку ученицима разредне наставе и заједно са њима читали, писали и рачунали.

Свим поменутим активностима настојимо да развијамо емпатију код ученика наше школе, да промовишемо лепоте и могућности  различитости те „срушимо“ предрасуде и изградимо позитивне ставове који се заснивају на међусобном уважавању права и поштовању различитости јер „Ми смо деца једног света и заједно градимо свет око нас“.

 

Joomla Plugins

 PPS3

Plakat2

Po

 DualnoUpis

Cuvamte

 Baner4

Sl

Учимо заједно

Овде можете преузети задатке за вежбање из математике, хемије и других предмета
Ucimozajedno
Erazmus
Ecasopis
 eucenjem
 Sajtn

 bezbednost

Moja_skola.jpg

danpodan

 

Овде можете погледати распоред звоњења.